Volg ons op Facebook en Instagram!

m
Image Alt
F.A.Q.

1. Is het vlees dat jullie verkopen biologisch?

Nee, op dit moment is De Kudde van Terschelling niet gecertificeerd biologisch. Dit heeft te maken met het feit dat wij deels afhankelijk zijn van Wetterskip Fryslan en een aantal niet biologische boeren op het eiland.
We streven wel de biologische waarden na: zo veel en lang mogelijke weidegang, medicijngebruik alleen als strict noodzakelijk en gesloten kringlopen.

2. Hoe is de prijs van een pakket opgebouwd?

Schapengeld is gauw geteld, luidt een oude wijsheid. En dat klopt, want als wij onze lammeren verkopen aan de koopman, houden we er niets aan over. En dat is zonde, want schapen houden is prachtig én lamsvlees is ontzettend lekker. Er moeten kosten gemaakt worden voor pacht en hypotheek van land, dijk en stal, het voer kost geld, het stro voor tijdens de lammerij, de noodzakelijke vaccinaties om te voorkomen dat dieren ziek worden en de medicatie bij aangetoonde worminfecties. Ook de lammerenmelk voor lammeren die niet meer bij hun moeder kunnen drinken (doordat ze bijvoorbeeld een vierling heeft gekregen), loonwerk, onderhoud van machines, brandstof, transport naar de wal, het slachten, verpakken en verzenden van het pakket kost geld.
Doordat we de keten zo overzichtelijk mogelijk houden en de dieren zelf naar de slager brengen, kunnen we één modaal inkomen uit de schapen halen.

3. Hoe oud zijn de dieren die jullie slachten?

De lammeren zijn tussen de 6 en 12 maanden oud. De ossen die geslacht worden zijn tussen de 2,5 en 3 jaar oud. Ze hebben dan hun hele leven buiten in de natuur gelopen.

4. Waar bezorgen jullie?

De pakketten worden door Slagerij De Woeste Grond klaargemaakt en diepgevroren en vacuüm verpakt bezorgd. Het vlees wordt diepgevroren op minimaal -20 graden Celsius door een medewerker van Vers en Fijn bij je thuisbezorgd, door heel Nederland en België, met uitzondering van de Waddeneilanden.

5. Op welke dagen wordt er bezorgd?

Bestel je voor 12.00 uur, dan kan het pakket de volgende dag geleverd worden. De bezorgdagen voor Nederland zijn maandag tot en met zaterdag, Voor België is dit dinsdag en vrijdag (alleen overdag).

6. Hoe laat wordt mijn pakket bezorgd?

Na het bestellen ontvang je per email een track en trace code, met daarin de geplande bezorgtijd.

7. Verliest mijn vlees geen kwaliteit door het invriezen?

Door het professioneel invriezen blijft de kwaliteit van het vlees behouden. Wanneer je thuis iets invriest, duurt het redelijk lang voordat het product door en door bevroren is en dat gaat ten koste van de kwaliteit.

8. Hoe kan ik het vlees het beste ontdooien?

Je kunt het vlees het beste ontdooien door het een dag van te voren uit de vriezer te halen ien in de koelkast te leggen. Toch vergeten? Leeg de producten dan in de in een bak met koud water. Ververs af en toe het water en je vlees is snel ontdooid, met behoud van kwaliteit. In de magnetron is geen goed idee, dat maakt het vlees taai.