De runderen

Oorsprong
Het Hereford runderras vindt zijn oorsprong in de tweede helft van de 18e eeuw rond de marktplaats Hereford in het zuidwesten van Engeland. De wereldwijd voorkomende, krachtig gebouwde vleeskoeien kenmerken zich door hun rode, dikke vacht en witte streep op nek en schoft. Er is heel bewust voor dit ras gekozen. Herefords zijn namelijk erg zelfredzame koeien met een gelijkmatig, rustig en onverstoorbaar karakter die zich mede door hun dikke vacht uitstekend aanpassen aan het klimaat en dus jaarrond buiten kunnen lopen.

Begrazing
De Hereford runderen van de Kudde van Terschelling begrazen een deel van het natuurgebied de Boschplaat en de Grië. Op deze manier wordt verruiging en vergrassing van het gebied tegengegaan. De overheersende vegetatie wordt opgegeten, zodat karakteristieke en minder dominante plantensoorten de kans krijgen om te ontkiemen en het natuurlijk evenwicht hersteld wordt. Dit alles gebeurt in samenwerking met Staatsbosbeheer en de provincie. Jaarlijks kalveren de dieren af, dit geeft een extra dimensie aan het landschap en de dieren kunnen genieten van een vrij en natuurlijk buitenleven.
De kudde bestaat uit verschillende groepen, zoals vaarzen, stieren en koeien. De keuze voor de juiste stier is erg belangrijk voor de kwaliteit van de nakomelingen en voor het doorgeven van de bijzondere karaktereigenschappen. Dieren van verschillende leeftijden zorgen voor rust in de kudde.

Bijzonder streekproduct
De kalveren worden na ongeveer 2,5 jaar geslacht en leveren dan een bijzonder streekproduct op. De voeding die de dieren tot zich nemen bestaat uit de vezelrijke, ruwe grassoorten en kruiden die ter plaatse groeien en die zorgen voor een specifieke gebiedseigen smaak. Herefordvlees is van nature gemarmerd vlees, de dunne vetadertjes meanderen door het vlees en smelten in de pan, waardoor het vlees mals en sappig blijft.

Kalfjes bij de koe

De kalfjes worden zonder toezicht in de vrije natuur geboren. De eerste dagen schermt de moeder haar kalf af van de groep, ze 'verstopt' het in een duinpannetje of onder een bosje en houdt het goed in de gaten. Na een paar dagen neemt ze het kalf mee naar de kudde. Daar blijft het kalf bij de moeder zorgen en wordt het opgevoed door de groep.

Horens

De Herefords van de Kudde van Terschelling zijn gehoornd. Dit is het meest natuurlijk en de horens zorgen voor een natuurlijke orde en rust in de groep. Deze ‘antennes’ hebben niet alleen een fysieke verdedigingsfunctie maar dienen ook als communicatiemiddel tussen de kuddegenoten en als uiting van hun karakter. Daarbij is het handig in het soms ruige duinterrein.

Natuurlijke dekking

Vanaf 1 juli loopt de stier bij de koeien. Op dit moment zijn dat Hof te Boekelo Oakden en de jonge stier Einstein. Hoewel imposant zijn de stieren niet gevaarlijk als de normale regels in acht worden genomen, zoals afstand houden en de kudde niet doorkruisen. Vaak slaapt de stier eerst een nachtje naast de koe van zijn keuze, romantisch toch?

Winkelwagen